Egyszerűen és gyorsan elkészíthető cukormentes házi ropogós müzli

Zsófi Konyhája házi müzli recept

Azt hiszem sok mindenkinek megvannak azok a reggelek a gyerekkorából, amikor tejbe tettünk valamilyen müzlit (mi mindig a Cerbonásat ettük) és azt ropogtattuk reggelire. Na mármost mivel én se tejterméket nem eszem, sem a boltban megvehető agyoncukrozott müzliket nem fogyasztom, így nem maradt más hátra, mint megalkotni a saját verziómat a konyhában.


Miért jó, hogy magad készíted el ahelyett, hogy a boltban megvennéd?

  • Elsősorban tudod, hogy mi van benne. Ebből kifolyólag nem fogsz olyan dolgokat fogyasztani, amit nem szeretnél, vagy amiről nem tudsz.
  • Kevesebb kalóriát tartalmaz
  • Könnyen variálható ízlésed szerint
  • Időtakarékos, mert nagyon hamar elkészíthető és csak egy tálat kell utána elmosogatni.
  • Pénztárcabarát


Mivel tudod fogyasztani?

  • növényi tej
  • növényi joghurt
  • szórhatod fehérje shake-re edzés után
  • edzés előtti nasinak is kiváló, ha gyümölcsökre szórod és még egy kis mogyoró/mandulavajat is teszel rá


Hozzávalók:

  • 120g puffasztott rizsszem
  • 2 marék vörös áfonya
  • 2 marék cukormentes kókuszchips
  • 2 marék cukormentes banánchips
  • 3 ek kókuszolaj
  • 3 ek juharszirup 
  • 1 tk fahéj (én van, amikor egy csipet szerencsendiót és szegfűszeget is teszek bele)

Zsófi Konyhája házi müzli recept hozzávalók


Elkészítés:
Ami az elkészítést illeti, nincs túl bonyolult dolgunk. Kapcsold be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. Sima sütési módot használj, nem kell légkeverés. Egy nagy tálba öntsd bele a rizsszemeket és a kókuszchipset, szórd rá a fahéjat (vagy amilyen fűszert még szeretnél) és jól keverd össze, hogy a fahéj jól átjárja az összes rizsszemet. Ezután tedd rá a kókuszolajt és a juharszirupot és szintén keverd jó sokáig, hogy az egészet átjárja az olaj-szirup kombináció. Ezután öntsd egy tapadásmentes/sütőpapírral bélelt tepsire és süsd kb. 7-8 percig. Ne legyen túl vastagon a tepsibe öntve, inkább süsd két részletben, csak legyen jól szétterítve. Félidőnél kavard meg, és onnantól percenként nézz rá, hogy nehogy odaégjen. Kicsit sütőfüggő, hogy kinek mennyi ideig kell sütnie. Amikor kivetted a sütőből keverd hozzá az áfonyát és a banánchipset és hagyd 2-3 percet pihenni amíg kihűl, mert utána fog csak ropogóssá válni. Légmentes dobozban/üvegben tárold, különben visszapuhul. (Erre ma jöttem rá, mert nem fért bele az összes az üvegembe, így hagytam belőle kint a konyhapulton és reggelre visszapuhult.)

Én ezt a receptet a saját kedvenceimmel gazdagítottam, viszont az alap is nagyon finom, amikor csak a rizsszemek a fűszerekkel vannak megsütve. Ha szeretnél tehetsz hozzá magvakat (azokkal süsd együtt) vagy más aszalt gyümölcsöket, almachipset, csak a fantáziád szab határt! Akár csokisan is elkészítheted hogyha kakaóport szórsz rá! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ajánlott receptek