Egészséges nassolnivaló alternatíva: répás energiagolyók

Zsófi Konyhája répás energiagolyók

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető energiagolyók, amik kiváló harapnivalók lehetnek főétkezések között, vagy ha úgy adódik az ünnepi asztalon is megállják a helyüket. Fellelhető benne a melegítő fűszerek kavalkádja, úgy mint a fahéj, szerecsendió és gyömbér is. Akár hamarabb is elkészíthető, hiszen a hűtőben tárolva 2-3 nap után is ugyan olyan az íze és állaga, mintha friss lenne. (Ha nem aznap tálalod, akkor érdemes a tálalás napján megforgatni a kókuszreszelékben.) A recept nem tartalmaz tejterméket, tojást és glutént sem, így az ezekre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók:

  • 100 g répa lereszelve (kb 2 db kisebb répa)
  • 10 db királydatolya (rendes is jó helyette, csak 2-vel többet használj)
  • 80 g dió
  • 110 g kesudió
  • 2 csipet só
  • ½ tk gyömbér
  • ¾ tk fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 ek kókuszliszt
  • aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, ez akár el is hagyható)
  • kókuszreszelék a forgatáshoz

Zsófi Konyhája répás energiagolyók

Elkészítés:

  1. Ha rendes datolyákat használsz, akkor kezdd azzal, hogy beáztatod őket melegvízbe, hogy kicsit felpuhuljanak. Ezután pucold meg a répákat és reszeld le kis lyukú reszelőn.
  2. A datolyákat (víz nélkül) tedd az aprítógépbe és addig aprítsad, míg kisebb darabokra nem esik, vagy egy nagyobb golyóvá össze nem áll. Ha kész, tedd félre.
  3. Következő lépésként tedd az aprítógépbe a magvakat, és addig daráld amíg apró nem lesz, de vigyázz, hogy ne daráld túl. Ezután tedd hozzá a datolyát és a lereszelt répát, és addig keverd őket a géppel, míg egy lágyabb állagú masszát nem kapsz. Fontos, hogy ne pürévé daráld, hanem egy gyúrható masszává kéne, hogy összeálljon.
  4. A fűszereket keverd össze a kókuszliszttel és fokozatosan add a masszához. Hagyhatod az aprítógépben és úgy is adagolhatod, vagy egy tálban is összekeverheted őket. Viszont fontos, hogy ne egyszerre tedd bele a kókuszlisztet hanem apránként, fokozatosan. Ha szeretnél aszalt gyümölcsöket is hozzáadni, azt is keverd bele.
  5. Ha jól összedolgoztad, formálj kis golyókat a kezeddel és forgasd meg őket kókuszreszelékben. Tartsd a golyókat a hűtőben, amíg el nem fogynak. Nekem 22 db Raffaello méretű golyócskám lett.

Finom, gyors és egészséges! 🙂