Bár Floridában vagyunk, hamarosan itt is beköszönt az ősz, ami ugyan az időjáráson nem is látszik meg, azért a zöldség-gyümölcs kínálaton kicsit érezhető. Igaz, itt szinte mindig mindent lehet kapni a boltban, szezontól függetlenül, azért én mégis inkább a megszokott módon, a szezonális árut preferálom. Az íze és állaga is jobb és az ára is kedvezőbb. Az őszre hangolódva szültetett meg ez a rukkolás céklasaláta, ahol a cékla mellett a dió és a füge is helyet kap a tálban.
Hozzávalók:
- 2 db kis fej cékla
- 3 marék rukkola
- 3 db nagyobb füge (vagy 4 db kisebb)
- 1 marék dió aprítva (pirítani is lehet)
- Öntet a cékla sütéséhez: 2 ek. olívaolaj, 2 ek. balzsamecet, 1/2 tk. kakukkfű, só, bors
Hozzávalók az öntethez:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. balzsamecet
- 18-20 szem kék áfonya / málna
- 1 tk. juharszirup/méz
- 1 ek. víz
- 1/2 mokkáskanál só, késhegynyi bors
Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat. Ha nincs otthon dió, helyettesítsd mandulával vagy tökmaggal. Füge helyett tehetsz bele körtét, almát vagy gránátalmát is. Ami az adagot illeti, ez kb. 2-3 főnek elegendő, így ha többet szeretnél csak sokszorozd a hozzávalókat.
Elkészítés:
- A céklákat vágd kisebb szeletekre, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd öntsd rá az olívaolajat, balzsamecetet és fűszereket. Keverd jól össze, majd süsd 180 fokon 45 percet. – Nem lett olyan puha így, legközelebb úgy tervezem, hogy egészben kuktában megpárolom, utána fűszerezem és úgy sütöm 20-25 percet sütőben. Ha nincs kuktád akár egy mélyebb tepsibe is teheted és alufóliával letakarhatod, viszont így a sütési idő lehet, hogy rövidülni fog.
- Amíg sül a cékla, tedd egy nagyobb tálba a rukkolát, diót, fügéket és készítsd el az öntetet. A diót – ha van kedved – meg is piríthatod.
- Az öntethez tedd egy turmixgépbe a hozzávalókat (a kékáfonyát akár málnára is cserélheted, vagy ki is hagyhatod, és 1 mokkáskanál mustárral is helyettesítheted). Ne aggódj, nem lehet elrontani! Ha nem elég savanykás akkor egy kis citromlével tovább savanyíthatod.
Fogyaszd egészséggel, örömmel! 🙂