Újabb saláta az ősz ízeivel: fodros keles quinoa saláta

Borics Ádám Zsófi konyhája őszi fodros-quinoás saláta

Újabb saláta az ősz ízeivel. Itt a gránátalma szezon, amit maximálisan kihasználunk hiszen imádjuk. Tudjátok honnan ismeretes a jó gránátalma? Onnan, hogy a szép piros héján már megjelentek az érés foltjai és hogyha megnyomjátok akkor halljátok, hogy a magok roppanó hangot adnak. Ezt egy iráni barátunk mondta, náluk olyan a gránátalma Iránban, mint nálunk Magyarországon az almafa, minden második háznál van. 🙂

Hozzávalók a salátához:
  • 5 nagy marék fodros kel
  • 1/2 gránátalma
  • 3 kicsi édesburgonya
  • 7 ek főtt quinoa
  • 1 kicsi avokádó
  • 1 kicsi lilahagyma fele
Hozzávalók az öntethez:
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 1/2 tk só
  • egy kis marék koriander

Opcionálisan hozzáadható: alma, vörösáfonya, dió, tökmag, kecskesajt

Borics Ádám Zsófi konyhája őszi fodros-quinoás saláta

Elkészítés:
  1. Az édesburgonyákat vágjuk kockákra, sózzuk meg, tegyünk rá 1 ek kókuszolajt és sütőpapíron sütőben 200 fokon 30 percen át süssük meg.
  2. Amíg a burgonya sül, vágjuk apróra (1-2 cm) a fodros kelt és öntsük rá az öntet hozzávalóit. Ezt jól keverjük össze a levelekkel és pihentessük amíg a többi hozzávalót is felaprítjuk.
  3. Ha megsült az édesburgonya hagyjuk kihűlni és tegyük a többi hozzávalóval együtt a felaprított fodros kelhez. Jól keverjük össze és már ehetjük is. Hűtőben tárolás után, hidegen is bátran fogyasztható.

A quinoáról nem tettem említést, mert nekem már volt a hűtőben előző napról, viszont azt is főzés után hagyjuk kihűlni és úgy tegyük a salihoz. A kimaradt quinoát nyugodtan fel lehet használni főétkezésekhez köretként, például rizs helyett.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ajánlott receptek