Az egyik kedvenc reggelim közé tartozik ez az édesburgonya toast. Azon túl, hogy nagyon gyorsan elkészül (kb. 20-25 perc), mennyei az ízvilága is. Ha előre dolgozol, akkor akár még 10 percre is redukálható az elkészítésére szánt idő. 😀 Ha nehezen elérhetőek számodra ezek az alapanyagok, kiválóan lehet variálni. Az édesburgonyát cseréld ki rendes süthető krumplira, az avokádókrémet házi májkrémre, pestóra, babkrémre, a lazacot pedig megbízható sonkára, baconre vagy akár főtt tojásra.
Ha szeretnéd 10 perc alatt megúszni, akkor süsd előre a burgonyát, hogy csak melegíteni kelljen és készítsd el előre a krémet, hogy 2-3 napig elég legyen.
Hozzávalók:
- 2 szelet édesburgonya
- ½ avokádó
- 1 szelet füstölt lazac
- spenót
- áfonya / gránátalma vagy ami éppen szezonális
- brokkoli csíra
- olívabogyó (opcionális)
- olívaolaj és pár csepp citromlé a salátára
Elkészítés:
Felszeletelek egy édesburgonyát kicsit kisebb mint 1 cm-es szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megsózom és beteszem 200 fokon sülni 20 percre. (10 perc után megfordítom) Amíg a burgonya sül, villával összenyomkodom az avokádót, megsózom, és általában valamilyen friss zöld fűszernövényt teszek bele (bazsalikomot vagy koriandert szoktam). Egy tányérra helyezem a spenótot, áfonyát, olívabogyókat. Közben a megsült burgonya tetejére rákenem az avokádó krémet, ráteszem a füstölt lazacot, a spenótos salátám mellé helyezem és a végén megszórom brokkoli csírával.
Javaslom, hogy mindig idénygyümölcsöket/zöldségeket fogyasszunk. Jelenleg mi Floridában vagyunk, ahol az áfonya egy alap gyümölcs a téli időszakban is, de ha Magyarországon lennénk akkor almát, gránátalmát vagy körtét használnék. Lehet még a salátát gazdagítani különböző olajos magvakkal (pl. dió, tökmag, mandula stb.) vagy aszalt gyümölcsökkel is (pl. füge, vörösáfonya, mazsola).
A recept kiválóan beilleszthető autoimmun diétába is. Vegánok hagyják el a lazacot és tegyenek rá pl. főtt babot vagy csicseriborsót.