Őszi egészségbomba: ízletes AIP (autoimmun protokoll) leves

Borics Ádám Zsófi konyhája őszi aip leves

Imádjuk a leveseket, viszont mondhatni soha nem készítek olyan levest, amik általánosságban a magyar konyhákban előfordulnak. Ha leves, akkor az főétel is egyben, mert olyan sűrű, tartalmas, hogy jól lakunk vele. Ádi általában szokott enni hozzá gluténmentes pirítóst, én magában eszem. A leveseim általában színesek és változatosan tartalmaznak többféle zöldséget. Ez a leves azoknak is kedvez, akik valamilyen krónikus betegség miatt autoimmun diétát kénytelenek követni.

Hozzávalók:
  • 7 dl húsleves alaplé
  • 7 dl víz
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 ek kókuszolaj vagy bármilyen zsiradék
  • 250 g gomba
  • 500 g darált marha husi
  • 3 közepes petrezselyem gyökér felkarikázva
  • 1 db sütőtök mag nélküli része, “nyaka”
  • 4 szár szárzeller apróra szeletelve
  • 2 nagy marék fodroskel felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk só
  • 1 tk kurkuma
Elkészítés:
  1. A hagymát és a szárzellereket egy lábasban pároljuk 5-7 percig a kókuszolajon, majd tegyük rá a fokhagymát és további 1 percig pároljuk. (Ha szükséges tehetünk alá egy kevés vizet)
  2. Ezután öntsük fel a zöldségeket az alaplével és a vízzel, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselyem gyökeret és a sót. Főzzük így fedő alatt takaréklángon kb. 10 percig.
  3. Amíg a zöldségek főnek, egy másik lábasban készítsük el a darált marhahusit. Nagyon egyszerűen csak tegyük egy lábasba és takaréklángon kezdjük el főzni. Fakanállal tördeljük szét és kavargassuk. Ha minden jól megy elég levet fog engedni, így nem kell alá zsiradék. Mikor levet engedett, kicsit feljebb vehetjük a tüzet és főzzük addig amíg teljesen át nem barnul a husi, továbbá el nem fövi a levét. Ekkor már jónak kéne lennie, de győződj meg róla egy kóstolással, hogy biztosan jó-e! 😉 Miután elkészült, tedd félre.
  4. Ezután add a leveshez a kurkumát, a gombát, sütőtököt és főzd közepes lángon kb. 5 percig. Ha a tököt egyszerűen el tudod vágni késsel, akkor megfőtt a leves és le is kapcsolhatod.
  5. A legvégén tedd bele a marhahusit és a fodroskel leveleket, kavard át, fedd le és hagyd egy pár percet magában párolódni. Kóstold meg hogy elég sós-e, ha szükséges még tegyél hozzá és tálald melegen!

Ajánlott receptek