Dobd fel a megszokott köreted: párolt kelbimbó saláta

Borics Ádám Zsófi konyhája párol kelbimbó saláta

Ebben a receptben egy nagyszerű, kelbimbóból készült köretet fogok bemutatni. Be kell valljam a kelbimbó nem tartozik kedvenc zöldségeink közé, Ádi kifejezetten nem szereti. Általában tudatosan szoktam megvenni, mert tudom, hogy egészséges, aztán úgy vagyok vele, hogy majd lesz belőle valami. Maximum, ha Ádinak nem ízlik, akkor megeszem egyedül! Ez a mostani recept viszont nagy sikert aratott, hiszen mindkettőnknek nagyon ízlett. Elkészítéséhez nem kell sok hozzávaló és egészen egyedi ízvilágot alkot a kelbimbó a mustáros édes-savanyú mártással.

Hozzávalók:
  • 500 g kelbimbó
  • 2 fej mogyoróhagyma (ha nem találsz akkor vöröshagyma is jó helyette)
  • 50 g pirított dió (kb. 1 nagy marék)
  • 3 vastagabb szelet bacon
  • 1 púpos ek dijoni mustár
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek juharszirup/méz

Borics Ádám Zsófi konyhája párol kelbimbó saláta

Elkészítés:
  1. A diót tegyük be a sütőbe 160 fokra kb. 3 percet sülni, folyamatosan figyelni kell, mert könnyen odaég!
  2. Miközben a dió sül, készítsük el az öntetet. Keverjük össze a mustárt a citromlével, almaecettel és juharsziruppal, majd tegyük félre.
  3. Vágjuk a bacont kockákra és süssük meg 1 tk zsiradékon egy mélyebb serpenyőben. Én mangalica zsírt használtam hozzá. Amikor ropogósra átsült, vegyük ki a zsírból, de a zsírt hagyjuk a serpenyőben mert abban fogjuk elkészíteni az egész ételt.
  4. Ezután tegyük a vékonyra szeletelt mogyoróhagymát a zsírra és pároljuk fedő alatt 3-4 percig, alacsony hőfokon. Kevergessük meg néha, hogy biztosan ne égjen le. Az nem baj, ha egy kicsit barnul, karamellizálódik.
  5. Miután szépen megpuhult, rátehetjük a vékonyra szeletelt kelbimbót és pároljuk tovább fedő alatt 4-5 percig. Folyamatosan nézzünk rá, alkalmanként kavargassuk meg.
  6. Ha már szépen megpuhult minden, kicsit kivilágosodott a kelbimbó levele is, öntsük rá az előzőleg elkészített öntetet és pároljuk további 2-3 percig, kavargatva. Hagyjuk, hogy kicsit karamellizálódjanak a zöld levelek.
  7. A legvégén tegyük hozzá a ropogósra sült bacont és a pirított diót, keverjük össze és így melegen tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá! 🙂