Hozzávalók a mogyoróvajas réteghez:
280g gluténmentes zabpehely
300g mogyoróvaj
120g juharszirup/150g méz
70g kókuszolaj
1/2 tk só
Hozzávalók a csokiöntethez:
150g magas kakaó tartalmú étcsokoládé
2 ek kókuszolaj
Elkészítés:
- A zabpelyhet turmixgépbe tettem 30 mp-re, hogy kb. a fele liszt állagú legyen, a többi csak apróbb szeműre törjön. Ha valakinek úgy jobban tetszik, akár teljesen lisztes állagúvá is őrölheti. Ezt egy nagyobb tálba öntöttem, belekevertem a sót és félre tettem.
- Egy másik tálba a mogyoróvajat összekevertem a juharsziruppal és a kókuszolajjal, majd ezt a zabpehelyre öntöttem és így összedolgoztam.
- Egy kisebb sütőtálat kibéleltem sütőpapírral és abba nyomkodtam a kapott masszát, a tetejét szépen egyenletesre simítottam és betettem a hűtőbe pihenni, amíg a csokimáz elkészült.
- A csokimázhoz az étcsokoládét a kókuszolajjal egy tálba tettem és vízgőz fölött megolvasztottam. Aki egyszerűbbnek gondolja az mikróban is összemelegítheti.
- Az olvadt csokoládét a mogyoróvajas-zabos masszára öntöttem, majd visszatettem a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Minimum 30 perc, de inkább egy órát érdemes pihentetni.
Felvágás előtt érdemes 5 percet szobahőmérsékleten pihentetni, hogy ne törjön össze a csoki a tetején amikor szeletelésre kerül a sor.
A recept annyiban módosulhat, hogy nem minden mogyoróvajnak ugyan olyan az állaga. Ezt észre lehet venni abból, ha egyáltalán nem lehet a zabbal összedolgozni. Akkor egy pici vízzel vagy növényi tejjel orvosolni lehet a problémát. Az a jó ebben a zabszeletben, hogy tulajdonképpen nem lehet elrontani. 🙂