Egyszerű zabdesszert: földimogyorós zabszelet

Borics Ádám Zsófi konyhája zabpelyhes földimogyorós zabszelet
Hozzávalók a mogyoróvajas réteghez:

280g gluténmentes zabpehely
300g mogyoróvaj
120g juharszirup/150g méz
70g kókuszolaj
1/2 tk só

Hozzávalók a csokiöntethez:

150g magas kakaó tartalmú étcsokoládé
2 ek kókuszolaj

Elkészítés:
  1. A zabpelyhet turmixgépbe tettem 30 mp-re, hogy kb. a fele liszt állagú legyen, a többi csak apróbb szeműre törjön. Ha valakinek úgy jobban tetszik, akár teljesen lisztes állagúvá is őrölheti. Ezt egy nagyobb tálba öntöttem, belekevertem a sót és félre tettem.
  2. Egy másik tálba a mogyoróvajat összekevertem a juharsziruppal és a kókuszolajjal, majd ezt a zabpehelyre öntöttem és így összedolgoztam.
  3. Egy kisebb sütőtálat kibéleltem sütőpapírral és abba nyomkodtam a kapott masszát, a tetejét szépen egyenletesre simítottam és betettem a hűtőbe pihenni, amíg a csokimáz elkészült.
  4. A csokimázhoz az étcsokoládét a kókuszolajjal egy tálba tettem és vízgőz fölött megolvasztottam. Aki egyszerűbbnek gondolja az mikróban is összemelegítheti.
  5. Az olvadt csokoládét a mogyoróvajas-zabos masszára öntöttem, majd visszatettem a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Minimum 30 perc, de inkább egy órát érdemes pihentetni.

Felvágás előtt érdemes 5 percet szobahőmérsékleten pihentetni, hogy ne törjön össze a csoki a tetején amikor szeletelésre kerül a sor.

A recept annyiban módosulhat, hogy nem minden mogyoróvajnak ugyan olyan az állaga. Ezt észre lehet venni abból, ha egyáltalán nem lehet a zabbal összedolgozni. Akkor egy pici vízzel vagy növényi tejjel orvosolni lehet a problémát. Az a jó ebben a zabszeletben, hogy tulajdonképpen nem lehet elrontani. 🙂