Ez a recept úgy indult, hogy kicsit több lencsét sikerült főznöm a kelleténél. Alapvetően lencsesalátát szerettem volna készíteni, de mivel kuktában főztem a lencsét, így valahogy nem olyan lett a végeredmény, amit szerettem volna. Az alja túlfőtt, a teteje szemekben maradt, így ahogy megkavartam egy félig pépes félig darabos valami lett belőle, ami nem egészen bíztató alapanyag egy salátához. 😁 Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis pépes a fele, akkor miért nem csinálok valami fasírt szerűt belőle, ahhoz így is, úgy is le kell pépesíteni. Nagyon egyszerű elkészíteni, általában minden hozzávaló megtalálható a konyhában és viszonylag gyorsan el is készül.
Hozzávalók:
- 400 g főtt lencse
- 50g víz
- 100g gluténmentes zabpehely
- 1 tojás (elhagyható)
- 1 tk kurkuma
- 1 tk római kömény
- 2 tk fokhagyma por
- só/bors ízlés szerint
- 1 ek zsiradék + 1 ek a sütéshez (olívaolaj, zsír, kókuszolaj)
- 1 kisebb marék friss koriander (petrezselyem is jó)
Elkészítés:
- A lencsét és a vizet krémesre turmixoltam, nem baj, ha marad benne pár egész lencseszem.
- A zabpelyhet szintén leturmixoltam, hogy lisztes állagot kapjak belőle.
- A zabpelyhet összekevertem a fűszerekkel, majd hozzákevertem a turmixolt lencsét, az olajat, a tojást és a friss koriandert. Egy nagy masszává kevertem, amiből kis „húspogácsákat” formáltam (A képen csak az összetevőket illusztráltam).
- Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, elkentem rajta 1 ek zsiradékot és arra helyeztem rá a kis lencsekorongokat.
- 180 fokon 20 percig, majd megfordítottam őket és még 15 percig tovább sütöttem.
Fogyaszd egészséggel, örömmel! 🙂