Gyorsan elkészíthető, proteinben rendkívül gazdag lencsefasírt

Ez a recept úgy indult, hogy kicsit több lencsét sikerült főznöm a kelleténél. Alapvetően lencsesalátát szerettem volna készíteni, de mivel kuktában főztem a lencsét, így valahogy nem olyan lett a végeredmény, amit szerettem volna. Az alja túlfőtt, a teteje szemekben maradt, így ahogy megkavartam egy félig pépes félig darabos valami lett belőle, ami nem egészen bíztató alapanyag egy salátához. 😁 Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis pépes a fele, akkor miért nem csinálok valami fasírt szerűt belőle, ahhoz így is, úgy is le kell pépesíteni. Nagyon egyszerű elkészíteni, általában minden hozzávaló megtalálható a konyhában és viszonylag gyorsan el is készül.

Hozzávalók:
  • 400 g főtt lencse
  • 50g víz
  • 100g gluténmentes zabpehely
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény
  • 2 tk fokhagyma por
  • só/bors ízlés szerint
  • 1 ek zsiradék + 1 ek a sütéshez (olívaolaj, zsír, kókuszolaj)
  • 1 kisebb marék friss koriander (petrezselyem is jó)

Elkészítés:
  1. A lencsét és a vizet krémesre turmixoltam, nem baj, ha marad benne pár egész lencseszem.
  2. A zabpelyhet szintén leturmixoltam, hogy lisztes állagot kapjak belőle.
  3. A zabpelyhet összekevertem a fűszerekkel, majd hozzákevertem a turmixolt lencsét, az olajat, a tojást és a friss koriandert. Egy nagy masszává kevertem, amiből kis „húspogácsákat” formáltam (A képen csak az összetevőket illusztráltam).
  4. Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, elkentem rajta 1 ek zsiradékot és arra helyeztem rá a kis lencsekorongokat.
  5. 180 fokon 20 percig, majd megfordítottam őket és még 15 percig tovább sütöttem.

Fogyaszd egészséggel, örömmel! 🙂