Húsmentes alternatíva: vegán quinoa hamburgerhús

Borics Ádám Zsófi konyhája vegán quinoa hamburgerhús

Floridában találtunk egy egészséges gyorsétterem szerűséget, ahol mindenféle gazdag salátatálakat, tortillákat, smootikat lehet kapni. Ádi kedvence itt a Qunioa burger, ahol a hús helyett quinoából készült pogácsát tesznek a buciba. Innen jött az ötlet, hogy megcsinálom neki a qunioa pogácsát itthon, mert azt ugyan úgy tudja enni köretnek is a husi és zöldségek mellé. Igaz vegán recept, de ugyan úgy a húsevőknek is jól jöhet, ha már unják a mindig hasonlóan elkészített köreteiket. Én imádom a qunioát, mert nagyon változatosan el lehet készíteni. Akár édes süteményekhez, salátához vagy fasírthoz is kiváló alapanyag.

Az általam elkészített adagból 4 db nagyobb húspogácsa jött ki, de ha kisebbeket formázunk belőle akkor akár 6-7 darab is lehet. Beleteheted hamburgerzsömlébe is, vagy akár csak sima salátalevélbe zöldségekkel, de eheted köretként vagy magában is egy saláta mellé. Összetevőit tekintve szénhidrát, fehérje és zsír egyaránt megtalálható benne.

Hozzávalók:
  • 1 ek őrölt lenmag + 2,5 ek víz VAGY 1 db tojás
  • 2 ek kókuszolaj, ½ tk só, ¼ tk bors
  • 1 közepes mogyoróhagyma VAGY 2 db újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 2 tk őrölt koriander
  • 1 ek Worchestershire szósz/kókusz amino szósz (a szója szószt nem ajánlom)
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek paradicsomsűrítmény
  • 180g fekete bab (én konzervet használtam, de lehet otthon főzött is – szerintem más apró szemű bab is jó lehet)
  • 230g főtt quinoa (szárazon kb 100g)
Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy kis tálkába keverd össze a lenmagot a vízzel és hagyd állni amíg a többi hozzávalóval elkészülsz. Eközben a qunioát is felteheted kétszeres mennyiségű vízben főni.
  3. Melegítsd fel az olajat egy kisebb lábasban, tedd hozzá a hagymát, fokhagymát, sót, borsot és párold amíg kicsit össze nem fonnyadnak. Add hozzá a római köményt és az őrölt koriandert és kavargasd meg. Ezután mehet rá a Worchestershire szósz, balzsamecet, paradicsomsűrítmény és a fekete bab fele. Párold így pár percig, hogy az ízek jól összekeveredjenek, majd húzd le a tűzhelyről és hagyd hűlni.
  4. Miután kihűlt add hozzá a lenmagot és tedd egy turmixgépbe, turmixold össze, de ne legyen teljesen pürés az állaga. Ha tojással dolgozol akkor azt még ne tedd hozzá a turmixgépben.
  5. Az így kapott masszát tedd egy nagyobb tálba, keverd hozzá a bab másik felét és a megfőtt quinoát. Ha gondolod itt még ízlés szerint fűszerezheted. Jól keverd össze, hogy az ízek összekeveredjenek. Itt a kihűlt masszához hozzáadhatod a tojást, amivel szintén jól dolgozd össze.
  6. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyél egy kicsi kókuszolajat és úgy formázd rá a quinoa pogácsákat. Eleinte nem fog úgy összeállni mint egy rendes fasírt, óvatosan kell dolgozni vele, de sütés után már összeáll. Süsd az egyik oldalát 25 percig, majd fordítsd meg és a másik oldalát 15-20 percig. (Első alkalommal figyeld, mert sütőfüggő is lehet, hogy mennyi idő kell neki.)

Ajánlott receptek