Vasárnap nagybevásárlást tartottam, amit röpke 2,5 óra alatt sikerült teljesítenem. Ez ahhoz képest nagyon jó idő, hogy Floridában vagyunk és 4 boltot is megjártam (amik magukban is elég nagyok). Nagyon nem volt kedvem elindulni, ezért írtam listát és csak célirányosan mentem mindenhol. Ez azért női mivoltomhoz képest nagy szó! Miután hazaértem, azzal a lendülettel be is álltam a konyhába, hogy elkezdjem feldolgozni a megvásárolt zöldségeket, így született két nagyszerű köret aznap este, amit úgy gondoltam, hogy mindenképp meg kell, hogy osszak a nagyvilággal. Nagyon egyszerű mind a kettőt elkészíteni, ízviláguk teljesen különböző viszont abban megegyeznek, hogy mindegyik istenien finom.
Ebben a bejegyzésben a személyes kedvencemet fogom megosztani, aminek édesburgonya, brokkoli és lilahagyma a fő alkotóeleme. Én tettem még hozzá fokhagymát és természetesen fűszereket is. A másik zöldséges köret egy fűszeresebb ízvilág, abban inkább a curry és a fahéj dominál, ha érdekel akkor ide kattintva megtekintheted.
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 1 hatalmas édesburgonya
- 1-2 fej lilahagyma
- 7-8 fej fokhagyma (elhagyható)
Öntet hozzávalói:
- 100g oliva olaj
- 2 tk fokhagyma por
- 2 tk vöröshagyma por
- 2 tk szárított oregánó
- 2 tk szárított kakukkfű
- só ízlés szerint (én kb 1/2 tk használtam)
Elkészítés:
A zöldségeket felaprítottam (a képen látszik, hogy a brokkoli nagyobb rózsáit is ketté vágtam) és egy nagyobb tálba tettem. Összekevertem az öntet hozzávalóit, majd ráöntöttem a zöldségekre és nagyon jól összeforgattam hogy kb mindenhol érjen minden darabot. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem úgy, hogy szépen szétterítve egy réteg legyen, ahogy a képen is látszik. (Ha nincs elég nagy tepsi otthon, akkor érdemes inkább két részletbe sütni.) Előmelegített sütőben 220 fokon sütöttem 30-35 percet. Itt a floridai sütőben a roast módot használtam, de ahogy utána olvastam igazából ez a sima sütés módnak felel meg, csak magasabb hőfokon. Nem kell hozzá légkeverést használni! A zöldségek teteje meg fog pirulni, ezért néha meg lehet keverni, hogy mindenhol piruljon.